به گزارش عجب شیر ما به نقل از فارس، سیدحسن موسویچلک امروز در مراسم افتتاحیه دوره آموزش مدیریت عملکرد و ارتقاء سلامت اداری با بیان اینکه ضعف نظارت یکی از چالشهای سازمان بهزیستی است، اظهار داشت: نظارت سازماندهی شده در بهزیستی ضعیف بوده و همواره از این مورد آسیب دیدهایم.
مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد سازمان بهزیستی کشور افزود: مدیریت عملکردی یکی از رویکردهای جدی در سازمان بهزیستی بوده و البته در زمینه فعالیتهای تخصصی نمیخواهیم رفتار نظارتی پلیس گونه داشته باشیم.
وی عنوان کرد: حوزههای تخصصی باید بهصورت کارشناسی جوابگوی عملکرد خود بوده و به بازرسی یواشکی و سرزده اعتقادی نداریم.
موسویچلک خاطرنشان کرد: چندین عملکرد جدید را مورد توجه قرار دادهایم که یکی از این مسائل توجه به ظرفیت استانها بوده و از ظرفیت همکاران استانی بهره برده و گلوگاههای فساد را شناسایی کردیم.
مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: با بهرهگیری از اطلاعات عملکردی میتوانیم راهکارهای خوبی نیز ارائه دهیم و مسیر لازم را تعیین کنیم.
وی یادآور شد: دبیرخانههای ستادی در استان شکل گرفته و 31 دبیرخانه در کشور تشکیل شده و به دفتر مرکزی در تهران ارسال میشد و بر همین اساس تمام آسیبشناسیها بر اساس عملکرد مشخصی انجام میشود.
موسویچلک گفت: در تعیین مسیر آینده باید نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنیم و در همین زمینه باید به ظرفیت استانها توجه کنیم.
مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: در مدت یک ماه گذشته گلوگاههای فساد در بهزیستی شناسایی شد و آسیبها نیز بررسی و شناسایی شد و با همین اطلاعات میتوان بسیاری از مشکلات را در داخل استانها و سطح کشوری حل کرد.
وی نظارت متمرکز را سومین گام فعالیتهای بهزیستی دانست و یادآور شد: در مراکز استانها این نظارت با هماهنگی مسئولان کشوری انجام میشود و تکالیف قانونی نیز در این زمینه با توجه به واگذاری 85 درصد فعالیتها و برونسپاری انجام میشود.
موسویچلک ادامه داد: برونسپاری فعالیتها تا 85 درصد انجام شده ولی نظارت ضعیف بوده و انتقادهایی که از عملکردها صورت میگیرد به واسطه بخشهای بیرونی است که واگذار شده است.
محسن ارشدزاده، مدیرکل بهزیستی آذربایجانشرقی نیز در این نشست با تشریح برنامههای آموزشی مدیریت عملکرد و ارتقاء سلامت اداری یادآور شد: در این دوره با حضور مسئولان کشوری و استانی مطالب مفید بیان میشود.