جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - November 22 2024
کد خبر: ۶۷۳۱
تاریخ انتشار: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۸
عجب شیر پرس - کاهش بارندگی در خراسان شمالی سبب خشک شدن بسیاری از مراتع شده که این امر دامداران و کشاورزان استان را نگران کرده است؛ اما جهاد کشاورزی می‌تواند با اقداماتی مشکلات را کاهش دهد.
خشکسالی و نگرانی کشاورزان خراسان شمالی

به گزارش عجب شیر پرس به نقل از مهر، نیمی از جمعیت خراسان شمالی در روستاها زندگی می‌کنند و شغل اصلی آنها کشاورزی و دامداری است.

هر کشاورز نیز در زمستان و ابتدای بهار چشمش به آسمان خیره است تا نعمت الهی نازل شود و سالی آباد را در پیش روی خود ببیند؛ اتفاقی که سال جاری رخ نداد؛ لذا بسیاری از کشاورزان و دامداران نگرانند که چطور دام‌های خود را سیر کرده و یا بتوانند از طریق کشاورزی معیشت خود را تأمین کنند.

سرپرست اداره تحقیقات هواشناسی کاربردی خراسان شمالی اظهار کرد: میزان بارش طی ۶ ماه نخست سال زراعی فعلی در خراسان شمالی ۸۶.۹ میلیمتر بوده که این میزان در قیاس با سال قبل ۳۹ درصد و در مقایسه با دوره آماری ۲۵ درصد کاهش یافته است.

علیرضا گلرخ ادامه داد: پیش بینی هواشناسی نشان می‌دهد شاهد بارش قابل توجهی در اردیبهشت و خردادماه نخواهیم بود.

وی بیان داشت: تمام شهرستان‌های خراسان شمالی با کاهش بارندگی مواجه بوده‌اند لذا شرایط برای تمام استان نامطلوب است.

زمین‌هایی که بر اثر خشکسالی کشت نشدند

وضعیت ماه‌های آینده مردم را بیش از پیش نگران می‌کند؛ یکی از کشاورزان استان اظهار کرد: سال جاری تقریباً بارندگی خاصی نداشتیم و این باعث شده امیدی به محصول پر بار نداشته باشیم.

وی افزود: عموم زمین‌های کشاورزی ما در منطقه جاجرم دیم است و اگر یک سال بارش نداشته باشیم می‌توان گفت در آن سال درآمدی هم نداریم.

این کشاورز بیان داشت: امیدمان به خداست اما بسیاری از زمین‌ها قابلیت کشت ندارند و به همین دلیل گندم و جو کمتری نسبت به سال‌های گذشته در زمین کاشته‌ایم.

کشت‌ها نیازمند بارش هستند / احتمال صفر شدن برداشت حبوبات

پژمان شهابی، مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این خصوص به مهر گفت: از مجموع دیمزارهای این استان ۹۶ هزار و ۲۵۰ هکتار گندم و ۱۹ هزار و ۱۵۲ هکتار جو است.

وی افزود: همچنین ۴۷ هزار و ۷۰۰ هکتار گندم آبی و ۲۳ هزار هکتار گندم دیم نیز کشت شده است که با توجه با کاهش منابع آبی، این کشتزارها نیز برای رشد مناسب نیاز به باران مؤثر دارند.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی بیان داشت: چشم کشاورزان به آسمان است تا بارندگی رخ دهد در غیر این صورت میزان برداشت گندم و جو کاهش خواهد یافت.

وی با اشاره به کاهش شدید بارندگی‌ها در سال زراعی جاری گفت: حتی پیش بینی می‌شود برداشت محصول حبوبات دیم در برخی از مناطق استان به صفر برسد.

شهابی تاکید کرد: علاوه بر آن کاهش بارندگی‌ها سبب شده تا کشت و کار بهاره در اراضی این استان به نصف برسد و کشاورزان در سال زراعی جاری در فصل بهار نسبت به کشت برخی از محصولات زراعی که هر ساله طبق تقویم می‌کاشتند تجدید نظر کنند.

این کاهش بارندگی تأثیر مستقیمی بر علوفه‌ها نیز دارد؛ علوفه‌هایی که بنا بود خوراک دام‌ها شود اما اینک خبری از آن نیست. این مسئله دغدغه مهمی را برای دامداران به وجود آورده است زیرا می‌دانند در صورتی که طی روزهای آتی شاهد بارشی نباشیم مجبورند دام‌های خود را با نهاده‌ها سیر کنند و در صورت عدم توانایی مالی آن‌ها را به فروش برسانند.

فروش اجباری دام به دلیل گرانی نهاده‌ها

سعید مختاری، یکی از دامداران روستاهای اطراف بجنورد گفت: متأسفانه به شدت میزان علوفه کم است و این مسئله ما را نگران کرده است.

وی افزود: اگر باران نیاید از حدود یک ماه دیگر مجبوریم خوراک دام خود را خریداری کنیم و این مسئله باعث می‌شود نتوانیم تمام آن‌ها را نگهداری کنیم لذا به اجبار باید تعدادی از آن‌ها را به فروش برسانیم.

مختاری به وضعیت آشفته بازار نهاده‌های دامی اشاره داشت و گفت: قیمت‌ها به شدت بالاست و دامدار نمی‌تواند نهاده مد نظر خود را به راحتی تأمین کند زیرا سهمیه‌ای که جهاد کشاورزی به دامدار می‌دهد کافی نیست.

این دامدار بیان داشت: دام‌ها به دلیل کمبود علوفه لاغر هستند و صرفه اقتصادی بالایی ندارند که این مسئله باعث فروش زودهنگام دام خواهد شد.

وی در انتها گفت: جهاد کشاورزی باید نهاده دولتی بیشتری در اختیار دامداران استان قرار دهد؛ این دامداران شغلی مولد دارند و ارزش افزوده بالایی برای استان تولید می‌کنند لذا نیاز به حمایت بیشتری دارند.

سهمیه اختصاصی سازمان جهاد کشاورزی پاسخگو نیاز نیست

اما سازمان جهاد کشاورزی برای حل این مشکلات چه راه‌حلی دارد؟ آیا تاکنون اقدامی در این حوزه رقم خورده؟

محمد محمدزاده، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص اظهار کرد: مقدار سهمیه نهاده‌های خام اختصاصی وزارت جهاد کشاورزی برای دام‌های سبک و سنگین پاسخگوی نیاز روزانه دام‌های روستایی استان نیست؛ بنابراین شرایط موجود موجب نگرانی و نارضایتی دامداران شده است.

وی افزود: با توجه به اینکه سهمیه نهاده‌های خام جو و ذرت اختصاص یافته از وزارت جهاد کشاورزی به استان برای هر ماه کم است و این دو نهاده خام با یکدیگر به استان ارسال نمی‌شوند، بنابراین سازمان جهاد کشاورزی استان در تعامل با کارخانجات تولید خوراک دام استان برنامه تبدیل نهاده‌های خام دامی به کنسانتره به منظور یکسان سازی خوراک دامی برای تمامی واحدهای دامی استان را از فروردین ماه امسال در دستور کار قرار داده است.

محمدزاده بیان کرد: بر همین اساس، در استان برای ۳۱ روز فروردین ماه امسال سهمیه کنسانتره هر رأس دام سنگین روستایی ۷۰ کیلوگرم و سهمیه کنسانتره هر رأس دام سبک روستایی نیز بین پنج تا ۱۰ کیلو گرم مشخص و توزیع شد.

افزایش سهمیه نهاده دولتی در اردیبهشت

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در عین حال، در فروردین ماه امسال، سازمان جهاد کشاورزی استان با مکاتباتی که با وزارت جهاد کشاورزی انجام داد، موفق شد تا ۸۰۰ تن جو و ۷۰۰ تن ذرت مازاد بر سهمیه ماه را دریافت کند؛ بنابراین سهمیه کنسانتره اردیبهشت ماه جاری هر رأس دام سنگین روستایی استان از ۷۰ کیلوگرم به ۱۳۰ کیلوگرم و هر رأس دام سبک روستایی استان نیز بین پنج تا ۱۰ کیلوگرم خواهد شد.

وی در انتها از مکاتبه سازمان جهاد کشاورزی استان با این سازمان در سطح کشور به منظور تأمین تسهیلات برای دامداران خبر داد و گفت: منتظر پاسخ سازمان هستیم.

سازمان جهاد کشاورزی می‌بایست در سال جاری که کشاورزان و دامداران با مشکلات فراوان مواجهند، تدبیر بیشتری کرده و هر طور شده نهاده‌های دامی مورد نیاز را تأمین کند؛ در غیر این صورت خراسان شمالی که یکی از قطب‌های دامپروری کشور محسوب می‌شود با قاچاق، فروش اجباری و ذبح دام مولد مواجه خواهد شد.


نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر: