دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - April 29 2024
کد خبر: ۶۴۳۹
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۷
عجب شیر پرس - امسال زمان برگزاری جشن شب چهارشنبه آخر سال در حالی از راه می رسد که روزگار کرونایی بسیاری از خانواده ها را به لغو شرکت در این سور ملی قانع کرده اما عده ای به برگزاری این آیین چون سال های پیش پافشاری می کنند و این امر به معنای ریختن هیزم به آتش ویروس کروناست.
چهارشنبه سوری،هیزم برآتش کرونابه گزارش عجب شیر پرس به نقل از ایرنا، در حالی که این روزها ویروس کرونا تعدادی از هموطنان را روانه بیمارستان کردهو بسیاری از مردم برای فرار از این ویروس ترجیح می دهند در خانه بمانند ضرورت ایجاب می کند خانواده ها نسبت به هدایت فرزندان خوداقدام کنند تا هم از آسیب های احتمالی ناشی از سوختگی مواد آتش زادر امان باشند و هم ازتبدیل شدن جشن های چهارشنبه سوری به کانون انتشار ویروس کرونا پیشگیری شود.

تجربه سال های پیش نشان می دهد برخی افراد سودجوبا آموزش ساخت مواد محترقه و منفجره در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی سلامت کودکان و نوجوانان را به خطر می‌اندازند که این تجربه ها ضرورت هوشیاری والدین را بیشتر کرده است.

نگهداری از مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی دستی از سویفرزندان از دیگر مواردی است که این روزها باید مورد توجه خانواده ها باشد.

به عقیده کارشناسان می گویند:آتش بازی در خیابان و انفجار مواد محترقه از یک سوبه ایجاد تجمع افرادکه خود مهمترین عامل شیوع ویروس مرگبار کروناست کمک می کند و از سوی دیگربا بروز سوختگی یا مصدومیت منجر به فشار مضاعف به کادر درمان می شود که به نظر می رسد خودداری ازآتش بازی و پرهیز از مواد محترقهکمترین سهمی است که هر یک از شهروندان می توانند در تضمین سلامتی جامعه در روزگار کرونایی داشته باشند.

در چهارشنبه‌سوری گذشته های دوررسم بر این بود که مردم با پریدن از رویآتش، خواهان سوختنبدیو پلیدی، بیماریو غم و رنج بودند ،ولی در سال های اخیر همنشینی با خانواده جای خود رابه ترقه‌بازی داده است.

توصیه به رعایت مراقبت های بهداشتی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج می گوید: با توجه به فرا رسیدن روزهای پایانی سال و افزایش حضور شهروندان در اجتماعات روند انتشار ویروس کرونا در استان صعودی شده که این امر زنگ خطر سلامت شهروندان به ویژه در شهرستان های بزرگ استان است.

دکتر پرویز یزدانپناهبا اشاره به در پیش بودن چهارشنبه آخر سال از شهروندان خواست ضمن رعایت دستورالعمل هایبهداشتی پیشگیری از انتشار ویروس کرونا مراقبت سلامت فرزندان خود باشند.

وی اضافه کرد: در شرایطی که کادر درمان به شدت درگیر مداوای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ است شهروندان با خودداری از شرکت در چنین برنامه هایی به آنان کمک کنند.

یزدان پناه تصریح کرد:تاکنون بیش از ۳۰ هزار نفر در کهگیلویه وبویراحمد به ویروس کرونا آلوده شده اند که از این تعداد بیش از ۲۵ هزارنفر بهبود یافته اند.

پلیس در کمین متخلفان فروش مواد آتش زا
جانشین فرمانده انتظامی کهگیلویه و بویراحمدگفت: با توجه به نزدیک شدن به چهارشنبه آخر سال و احتمال هرگونه آتش‌سوزی و عواقب ناشی از آن بازرسی از واحد های صنفی از جمله خرازی، سوپرمارکت و دکه های خواربار فروشی در دستور کار است.

سرهنگ سهام صالحی اظهار داشت: تاکنونبیش از ۲۳ هزار عدد مواد محترقه انفجاری و صوتی دراجرای طرح ارتقایامنیت اجتماعی در کهگیلویه وبویراحمد کشف شده است.

وی افزود: ماموران در اجرای این طرح ۱۹ هزار و ۲۰۰ عدد ترقه کبریتی، ۱۰ عدد فشفشه آبشاری، ۷۰ عدد فشفشه بمبی و ۴ هزار و ۳۲۶ عدد انواع مواد محترقه انفجاری و صوتی کشف و ضبط کردند.

جانشین فرمانده انتظامی کهگیلویه وبویراحمد از خانواده‌ها خواست تا با نظارت بیشتر بر رفتار کودکان و نوجوانان خود و جلوگیری از خرید و استفاده از هرگونه مواد محترقه و منفجره از وقوع حوادث تلخ و جبران‌ناپذیر در آستانه سال نو پیشگیری کنند.

چهارشنبه سوری از گذشته تاکنون

چهارشنبه سوری از آیین های کهن ایران زمین و میراث گرانبهای پیشینان سرزمین آریایی است و در واقع آغاز جشن های نوروزی محسوب می شد.
این آیینسنتی که از سده های کهن در میان مردمان ایران زمین مرسوم بوده به عنوان یک رسم اصیل ایرانی در دوران پیشین بر پایه ی این باور که آتش به عنوان تنها عنصر چهارگانه ای که آلوده نمی شود و پاک می ماند، برپا می شد.
این آیین در حقیقت مراسم باستانی پنج روز آخر سال به نام پنجه دزدیده یا اندرگاه بوده و از جمله آیین های کهن زرتشتی است که در میان اقوام آریایی در شب چهارشنبه پایان سال خورشیدی برگزار می شد.
واژه ی سور به معنی سرخ است و به آتش اشاره دارد،البته سور در مفهوم میهمانی و جشن هم در فارسی به کار رفته است.

بر پا داشتن آتش در این روز نیز گونه ای از گرم کردن جهان، زدودن سرما، پژمردگی و بدی از تن بوده و بسیاری از آیین هایی که اکنون در پایان سال و شب چهارشنبه سوری برجای مانده، کنایه و نمادی از پیشکش های انسان ها برای نذر به خدایان و ارواح محسوب می شود.
آتش نزد ایرانیان قدیم نماد روشنی، پاکی، طراوت، سازندگی، زندگی، تندرستی و نشانه ی خداوند در روی زمین بوده است.

دیگر آیین های چهارشنبه آخر سال

بوته افروزی، آب پاشی و آب بازی، فالگوش نشینی، قاشق زنی، کوزه شکنی، فال کوزه، آش چهارشنبه سوری، خوردن آجیل مشگل گشا، شال اندازی از دیگر آیین های سنتی چهارشنبه آخر سال است.
یکی از آیین های بسیار مهم شب چهارشنبه سوری تهیه آجیل مشکل گشاست براساس این باور هر فردی که مشکل یا گرفتاری داشته باشد این آجیل را خریداری کرده و به عنوان نذر و پیشکش برای رفتگان میان دیگران پخش می کند.

آجیل مشکل گشا متشکل از هفت گونه میوهخشک همچون پسته، بادام، سنجد، کشمش، گردو، برگه هلو، انجیر و خرماست.
فال کوزه که در جشن چهارشنبه سوری گرفته می شودبا هدف آگاه شدن از سرنوشت با خواندن شعر و فال زدن بوده است.

این فال بیشتر در روزگار گذشته در آیین های میهمانی و جشن های همگانی و خانوادگی یا در جشن های ملی برای فال بینی و سرگرمی به کار می رفت.
رسم شال اندازی نیز از دیگر رسم های این جشن باستانی بوده به این صورت است که جوانان به ویژه افرادی که نامزد دارند از روی بام خانه دختر شال خود را فرو می اندازند و صاحب خانه شیرینی و گاه پیراهندر شال می پیچد و گره می زند.
با گذر زمان چهارشنبه سوری دستخوش تغییراتشد و رواج برخی از اعمال نادرست این روز مهم را از شکل کهن و باستانی خویش خارج ساخته است.
در زمان حاضر انجام دادن برخی رفتارهای نامتعارف مانند ترقه بازی به بهانه برگزاری این مراسم، هر ساله حوادث ناگواری را رقم می زند و علاوه بر ایجاد خسارت های مالی، تلفات انسانی نیز در بردارد که کام ایرانیان را در آستانه سال نو و جشن های عید نوروز تلخ می کند.

بیشترین قربانیان این رفتارهای خطر آفرین نوجوانان و جوانان هستند که با شور و نشاط سال های نوجوانی و جوانی، رفتارهای هیجانی کنترل ناپذیری از خود بروز می دهند و با این گونه رفتارهای خود خانواده و جامعه را دچار مشکل می کنند.

نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر: