اواخر مهرماه بود که روزنامه «آساهی» ژاپن گزارش کرد که در حالیکه آمریکا و اتحادیه اروپا هرگدام جداگانه در حال تشکیل ائتلافی برای حضور در آبهای خلیج فارس و به بهانه حفاظت از کشتیرانی آزاد هستند، دولت ژاپن با امتناع از پیوستن به این ائتلافها قصد دارد به صورت مستقل نیرو به منطقه خلیج فارس اعزام کند.
طبق این گزارش، توکیو تصمیم گرفته است «نیروهای خود دفاعی» کشورش را به عنوان آلترناتیوی در قبال ائتلاف واشنگتن به تنگه هرمز اعزام کند.
عراقچی که بعنوان نماینده ویژه «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران به ژاپن سفر کرده است، در این خصوص تصریح کرد: «ما منتظر تصمیم نهایی ژاپن هستیم اما اعتقاد نداریم که حضور هر نیروی خارجی در منطقه بتواند به تقویت ثبات، امنیت یا صلح کمک کند».
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران تصریح کرد که موضع ایران در خصوص این اقدام ژاپن را به «شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن منتقل کرده است.
عراقچی، سیاستهای آمریکا را دلیل ریشهای تشدید تنشها در منطقه غرب آسیا عنوان کرد و ضمن انتقاد از سیاستهای دولت ترامپ در تحمیل فشار حداکثری بر ایران و خروج از برجام گفت: «اگر ایران نتواند از برجام منفعتی به دست آورد، هر احتمالی برای برداشتن گامهای بعدی وجود دارد که شامل جلوگیری از بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی میشود».
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در آستانه نشست کمیسیون مشترک برجام که قرار است ۱۵ آذرماه در سطح معاونان وزرای خارجه در وین برگزار شود، برای گفتگو با مقامات چین و ژاپن به پکن و توکیو سفر کرد.
وی روز گذشته همچنین علاوه بر شینزو آبه با«توشی میتسو موتگی» وزیر خارجه ژاپن نیز دیدار و تأکید کرد که هدف ایران خروج از برجام نیست و اینکه ایران پس از یکسال صبر و مشاهده عدم تعهد کشورهای اروپایی به توافق هستهای، اقدام به کاهش تعهدات ذیل برجام گرفت و در صورت لغو تحریمها و برخورداری از مزایای این توافق مجددا ایران به تعهداتش باز خواهد گشت.