عجب شیر پرس - معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به پیشرفت های چشمگیر علوم پزشکی مربوط به پیوند اعضا طی سال های اخیر در کشور و آذربایجان شرقی، اعلام کرد: هم اکنون تبریز قطب پیوند عضو کبد و قلب در منطقه شمال غرب ایران است.
به گزارش عجب شیر پرس به نقل از ایرنا، دکتر جواد احمدیان روز یکشنبه به مناسب روز اهدای عضو، اهدای زندگی، افزود: در حال حاضر با وجود امکانات مناسب در مرکز درمانی و بیمارستان امام رضا (ع) تبریز اعمال جراحی مربوط به پیوند اعضا به خصوص در بخش قلب و کبد توسط پزشکان و کادر درمانی مجرب انجام و این خدمات علاوه بر مردم آذربایجان شرقی، به هموطنان در استان های مجاور از جمله آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان و کردستان ارایه می شود.
وی از روند افزایشی پیوند عضو در آذربایجان شرقی در ۲ سال اخیر خبر داد و با اشاره به اینکه طی چند سال دوره همه گیری کرونا این موضوع تا حدودی متوقف شده بود، اظهار کرد: اما از حدود ۲ سال قبل و پس از فروکش کردن کرونا شاهد روند افزایشی در خصوص اعمال جراحی پیوند و نیز تعداد اهداکنندگان هستیم.
احمدیان ادامه داد: نقطه مهم و امیدوار کننده در زمینه پیوند اعضا در آذربایجان شرقی مربوط به تعداد اهداکنندگان است که این موضوع زمانی اتفاق می افتد که طبق آمارهای ثبت شده تعداد مرگ های مغزی طی ۲ سال اخیر نیز روند ثابت داشته است.
وی فرهنگ سازی توسط نهادهای تاثیرگذار رسانه ای، مردمی و دینی و نیز باورها و اعتقادات مذهبی مردم را از عوامل بسیار مهم در افزایش تعداد اهداکنندگان عضو در آذربایجان شرقی عنوان کرد و یادآور شد: مراکز درمانی استان نیز به دلیل برخورداری از پزشکان مجرب و متخصص، استادان بنام و متبحر و نیز کادر درمانی اعم از بیهوشی و پرستاری از آمادگی کامل جهت انجام اعمال جراحی مربوطه برخوردارند و باید با هم افزایی و مساعدت جامعه رسانه ای موضوع پیوند عضو را در کل جامعه تعمیم و گسترش دهیم.
احمدیان توانمندی های علمی و پزشکی آذربایجان شرقی در حوزه پیوند قلب و کبد را در سطح بالا و مطلوب توصیف و اضافه کرد: هم اکنون هیچ گونه مشکلی در پیوند این ۲ عضو نداریم، اما در زمینه پیوند کلیه با وجود اینکه پیشرفت های بسیار قابل توجهی در استان داشته ایم، در پاره ای از موارد کمبودهایی وجود دارد که تلاش می شود این نارسائی ها نیز رفع و تبریز در این بخش نیز به عنوان قطب در کشور و شمال غرب مطرح شود.
به گفته وی یکی از مشکلات پیوند قلب در آذربایجان شرقی مربوط به بخش آی سی یو و مراقبت های پس از پیوند بیمار تحت درمان است که این موضوع نیز در حال پیگیری است.
تبریز قطب پیوند کبد و قلب در شمال غرب کشور
دکتر "جواد احمدیان" معاون درمان رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز
احمدیان از تکمیل امکانات و تجهیزات بیمارستان امام رضا (ع) تبریز تا ۹۰ درصد برای پذیرش بیماران پیوندی خبر داد و گفت: در حال حاضر در این مرکز درمانی و در صورت لزوم اعضای پیوندی و بیماران نیازمند پیوند توسط تیم های متخصص و مجرب آموزش دیده از سایر شهرهای همجوار و استان های نزدیک به این مرکز درمانی انتقال می یابد تا اعمال جراحی مربوطه بدون معطلی و در فاصله زمانی اندک به انجام برسد.
وی یکی از موفقیت ها و دستاوردهای مهم علمی پیوند اعضا در آذربایجان شرقی را مربوط به کسب مجوزهای لازم جهت انجام مراحل درمانی از دهنده زنده اعلام کرد و گفت: در این رابطه تاکنون ۲ مورد پیوند کبد و لوزالمعده از دهنده ها زنده به بیماران متقاضی در بیمارستان امام رضا (ع) با موفقیت به انجام رسیده است.
وی یکی از موفقیت ها و دستاوردهای مهم علمی پیوند اعضا در آذربایجان شرقی را مربوط به کسب مجوزهای لازم جهت انجام مراحل درمانی از دهنده زنده اعلام کرد و گفت: در این رابطه تاکنون ۲ مورد پیوند کبد و لوزالمعده از دهنده ها زنده به بیماران متقاضی در بیمارستان امام رضا (ع) با موفقیت به انجام رسیده است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز واحد اداره بیماری ها و پیوند این مجموعه را یکی از مهمترین ادارات معاونت دانست و با بیان اینکه مباحث مربوط به پیوند اعضا، بیشتر بیماری های خاصی را شامل می شود که تنها با پیوند قابل درمان است، یادآور شد: این افراد تا آخر عمر باید تحت مراقبت های خاص قرار بگیرند که در همین راستا لزوم حمایت همه جانبه به ویژه در امور درمان و داروها اجتناب ناپذیر است.
احمدیان ادامه داد: بر همین مبنا دولت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیماری های تالاسمی، هموفیلی، نارسایی مزمن کلیوی تحت دیالیز، ام اس، ای بی و موکوپلی ساکاریدوز را به عنوان بیماری های خاص در نظر گرفته است و در امور درمان آنها حمایت می کند.
وی ارزش و اهمیت اهدای عضو برای زندگی بخشیدن به بیماران نیازمند را به لحاظ اخروی بسیار بالا دانست و با اشاره به اینکه تمام ادیان آسمانی بر این باورند که عمل اهدای عضو یک حرکت خداپسندانه و عشق به همنوع محسوب میشود، گفت: دین مبین اسلام نیز اهمیت فراتر برای نجات جان انسانها قائل است، به طوری که در سوره مائده تصریح شده است هر گاه کسی باعث بقای نفسی شود مانند آن است که باعث نجات جان تمام انسانها شده است.
احمدیان ادامه داد: در همین سوره مبارکه قرآن کریم آمده است: هر که نفسی را حیات بخشد مانند آن است که همه مردم را حیات بخشیده است که نشان دهنده اهمیت و جایگاه پیوند اعضا می باشد و ما به عنوان مسلمان و انسان وظیفه داریم نسبت به آینده زندگی دیگران نیز مسئولیت داشته باشیم.
وی یکی از ماندگارترین و ابدی ترین اقدام ها پس از مرگ مغزی را رضایت به اهدای عضو عنوان کرد و افزود: مرگ مغزی وضعیتی از مرگ است که خونرسانی به مغز متوقف شده است و اکسیژنرسانی به آن انجام نمیگیرد و همه اعمال و حواس فرد مختل میشود که در واقع مغز تمام کارکرد خود را از دست میدهد و دچار تخریب غیر قابل برگشت می شود.
احمدیان گفت: امروزه با ارتقای علم به کمک داروها و دستگاه های پیشرفته تنفس مصنوعی میتوان پس از وقوع مرگ مغزی، فعالیت قلب را تا مدتی کوتاه حفظ کرد تا به اعضای دیگر بدن اکسیژنرسانی کند، اما پس از سرآمدن این مدت کوتاه، قلب دیگر حتی با کمک داروها و دستگاههای مصنوعی هم قادر به ادامه فعالیت نیست.
وی که برای اهدای اعضای بدن خود اعلام رضایت کرده است، خواستار ارایه آگاهی های لازم و کافی برای خانواده ها به منظور اهدای عضو شد و اظهار کرد: در این زمینه هیچ منبعی همچون رسانه های گروهی و منابع خبری نمی توانند در جامعه فرهنگ سازی کنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز ابراز امیدواری کرد با توسعه و بسط فرهنگ اهدای عضو در جامعه، هیچ بیمار نیازمند در پشت نوبت های چندین ماهه برای دریافت عضو باقی نماند.
۳۱ اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۸ همزمان با سالروز فتوای تاریخی امام خمینی (ره) مبنی بر جایز بودن اهدای عضو، از سال ۱۳۹۷ با تایید و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان روز ملی " اهدای عضو، اهدای زندگی" نامگذاری شده است.