جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - November 22 2024
کد خبر: ۹۷۱۰
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۱
عجب شیر پرس - شهردار مراغه گفت: طرح ساماندهی محوطه رصدخانه بر اساس تفاهم‌نامه شهرداری و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان در حال اجرا بوده و تاکنون حدود سه میلیارد تومان برای اجرای مرحله نخست طرح ساماندهی رصدخانه تاریخی این شهر هزینه شده است.
به گزارش عجب شیر پرس به نقل از ایرنا، «محمد مقتومی» روز چهارشنبه افزود: تاکنون یکهزار و ۲۰۰ مترمربع کفپوش سنگی و ۵۰۰ متر جدول‌گذاری اجرا، و ۱۰۰ نیکمت سنگی و ۹ پایه برای تندیس مشاهیر در محوطه این اثر تاریخی نصب شده است.

به گفته وی با نظارت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ۳۵۰ متر مربع نمای سنتی برای ساختمان رفاهی رصدخانه نیز اجرا شده است.
شهردار مراغه بیان کرد: به زودی و پس از نصب پایه‌های سنگی، تندیس مشاهیر این شهرستان در محوطه رصدخانه تاریخی مراغه نصب می‌شود.

وی با بیان اینکه ساماندهی محوطه آثار تاریخی از اولویت‌های مدیریت شهری است، ادامه داد: شهرداری مراغه، بهسازی محوطه گنبد سرخ و رصدخانه تاریخی این شهرستان را در قالب همین تفاهم‌نامه با میراث فرهنگی اجرا کرده است.

وی اضافه کرد: رصدخانه تاریخی مراغه به عنوان یکی از مهمترین جاذبه‌های تاریخی و گردشگری شمال‌غرب کشور در تعطیلات نوروزی پذیرای بیش از ۵۰ هزار گردشگر بود که ظرفیت قابل توجهی به شمار می‌رود.

به گفته شهردار مراغه در حال حاضر نیز سازه محافظ رصدخانه تاریخی مراغه توسط میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال ترمیم و بازسازی است.

رقیه سعیدی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری، گردشگری و بهداشت محیط شورای اسلامی شهر مراغه نیز اخیرا به خبرنگار ایرنا گفته بود که «ایجاد پایگاه ملی در رصدخانه مراغه که به عنوان یک مطالبه دیرینه در سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی به این شهرستان مطرح، و به دلیل برخی محدودیت‌ها با مخالفت مواجه شده بود، بار دیگر مورد بررسی قرار می‌گیرد».

احیای جایگاه تاریخی و علمی رصدخانه و بهره‌گیری بهینه از این ظرفیت نه تنها جزو مطالبه‌های اصلی مردم مراغه، بلکه یکی از موضوعات مورد تاکید مسئولان به ویژه امام جمعه مردمی این شهرستان به شمار می‌رود.

خواجه نصیرالدین توسی ریاضی‌دان و ستاره‌شناس شهیر ایرانی طی قرن هفتم هجری این رصدخانه را بنا نهاد و مکتب جدیدی در تحلیل حرکت سیاره‌ها ایجاد کرد که از آن به عنوان مکتب مراغه یاد می‌شود.

وی توانست حمایت لازم را برای ساخت رصدخانۀ مراغه جلب نماید و یکی از بزرگترین مراکز علمی جهان را بسازد که در ساخت بسیاری از رصدخانه‌های جهان از رصدخانۀ پکن تا رصدخانۀ تیکو در اروپا، از آن الگوبرداری شد.

او نظریه‌ای را مطرح کرد که به همراه توضیحات و نوشته‌های تکمیلی شاگردان و همکارانش، به مکتبی در نجوم تبدیل شد که به مکتب مراغه معروف است و از آن به عنوان دورۀ پیش از کوپرنیک نیز یاد می‌شود.

این نظریه معروف به «جفت توسی» مرکزیت حرکت را از زمین می‌گرفت و ترجمه یونانی آن در کتابخانۀ واتیکان نگهداری می‌شد؛ جایی که کوپرنیک مدت‌ها وقت خود را صرف مطالعه و گردآوری اطلاعاتی کرد که بر مبنی آنها، طرح خورشید مرکزی خود را تدوین کرد.

مهمترین ابداع خواجه نصرالدین توسی در حوزه نجوم نظری بود؛ از دید نجوم بطلیموسی همه حرکات سماوی باید مستدیر و یکنواخت باشد اما منجمان دوره اسلامی در بعضی موارد این اصل را با مشاهده‌های خود در تناقض می‌دیدند؛ توسی این تناقض را در توصیف حرکات ماه با ابداع اصل «صغیر و کبیر» که بعدها به «جفت توسی» مشهور شد، حل کرد؛ این اصل به آثار سانسکریت و یونان راه یافت و بر منجمان دوره نوزایی اروپا به ویژه کوپرنیک تاثیر گذاشت.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر: