براساس ابلاغیهای که وزارت امور خارجه آمریکا به کنگره ارسال کرده است، این معافیت که توسط آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، امضا شده است، انتقال وجوه ایران در حسابهای محدودی به صادر کنندگان در ژاپن و کره را مجاز میداند. وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده که «این معافیت اجازه انتقال پول به ایران را نمیدهد» و تنها میتواند در اختیار آن دسته از شرکتهای کرهای و ژاپنی قرار گیرد که پیش از تحریمهای آمریکا اقدام به صادرات کالاها و خدمات غیرتحریمی به ایران میکردند.
این معافیت همچنین اجازه میدهد تا داراییهای ایران که به دلیل تحریمهای آمریکا مسدود شده اند، به طور قانونی آزاد شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که بلینکن معافیت تحریمها را امضا کرد تا به ژاپن و کره ۹۰ روز دیگر فرصت دهد تا معاملات خود را با ایران کامل کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه افزود: «وزیر امور خارجه این معافیت را امضا کرده تا اجازه دهد وجوهی که در حسابهای محدود ایران در ژاپن و کره نگهداری میشود برای بازپرداخت شرکتهای ژاپنی و کرهای که کالاهای غیر تحریمی را به ایران صادر میکنند، استفاده شود.»
وزارت امور خارجه آمریکا همچنین خاطر نشان کرد که این معافیت اجازه انتقال وجوه نقد به ایران را نمیدهد و صرفا بازپرداخت به شرکتهای ژاپنی و کرهای را که کالاها و خدمات تحریم نشده را قبل از تشدید تحریمهای آمریکا توسط دولت قبلی صادر میکردند، ایجاد میکند.
وزارت خزانه داری آمریکا نیز هنوز در این رابطه اظهار نظری نکرده است.
به نوشته فری بیکن، جمهوری خواهان کنگره احتمالاً با این اقدام مخالفت خواهند کرد. «آنها معتقدند که این کاهش تحریمها در حالی صورت میگیرد که ایران تغییری در برنامه هستهای خود ایجاد نکرده و همچنان از شبه نظامیان منطقه پشتیبانی میکند.»
آمریکا ۱۸ اردیبهشت سال ۹۷ به صورت یکجانبه و بدون دلیل خاصی از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود خارج شد و اعلام کرد کارزار فشار حداکثری علیه ایران را به راه خواهد انداخت تا صادرات نفت تهران را به صفر برساند و آن را مجبور کند بار دیگر به میز مذاکره بیاد تا «توافق بهتری» برای آمریکا رقم بخورد.
اما در آبانماه سال ۹۷ و موعد برگشت تحریمهای اصلی علیرغم تبلیغات رسانهای سنگین برای صفر کردن صادرات نفت ایران، واشنگتن معافیتهایی را به مدت شش ماه برای هشت کشور واردکننده نفت و انرژی از ایران از جمله هند، چین و کره جنوبی صادر کرد. با این حال، مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا در اردیبهشت ماه ۹۸ و ۱۰ روز پیش از پایان رسمی این دوره شش ماهه تأکید کرد واشنگتن از این پس هیچ معافیت تحریمی برای خرید نفت ایران را تمدید نمیکند.