عجب شیر پرس - كشاورزی ایران باتوجه به چالش های فرآروی تغییر كاربری زمین، خشكسالی، كم آبی، كاهش بارندگی، كمبود سرمایه، ناپایداری، توسعه نیافتگی و تغییر اقلیم مواجه است كه برای برون رفت از این تهدیدها و تامین نیازهای این بخش مهم اقتصادی كشور باید تدابیر اساسی اتخاذ گردد.
بخش كشاورزی به دلیل تامین بیش از 80 درصد نیازهای غذایی و حدود 90 درصد مواد اولیه صنایع تبدیلی و همچنین سهیم بودن در 25 درصد از صادرات غیرنفتی، نقش تعیین كننده ای در اقتصاد كشور دارد.
در راستای گفت و گو در باب مسائل فوق به سراغ رضا زباندار، رئیس نظام صنفی کشاورزی شهرستان تبریز که مسئولیت کمیسیون کشاورزی انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تبریز را نیز بر عهده دارد رفته ایم.
زباندار که در سال 98 به عنوان تولیدکننده جوان منتخب استان آذربایجان شرقی انتخاب گردید در زمینه پرورش مرغ تخم گذار و گوشتی فعالیت داشته و در سال های اخیر در حوزه کشاورزی فعالیت قابل توجهی را داشته است.
ماحصل گفت و گوی انجام شده با مشاور بنیاد ملی گندم کاران کشور تقدیم مخاطبین می گردد.
در سال 98 به عنوان تولیدکننده جوان منتخب آذربایجان شرقی انتخاب شدید، در چه زمینه ای فعالیت داشتید و روند فعالیت تان چگونه بود؟سال گذشته از سوی استانداری محترم بنده به عنوان تولیدکننده جوان نمونه استان در زمینه پرورش مرغ تخم گذار انتخاب شدم و انتخاب فوق به این دلیل بود که توانستیم صنعتمان را بروز کنیم.
سعی کردیم دستگاه های قدیمی و سنتی را جایگزین کرده و با کم ترین هزینه بالاترین بهره وری را داشته باشیم که خوشبختانه نتیجه خوبی نیز گرفتیم و توانستیم راندمان تولید را که معمولا در مرغداری ها 60 درصد می باشد به 90 درصد افزایش دهیم.
اکثر تولید کنندگان ما با روش سنتی کار می کنند و ما با روش مدرن توانستین این کار را انجام دهیم و همانطور که اشاره کردم این روش موفقیت آمیز بود.
گروه تولیدی شما برای چند نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال زایی کرده است؟مزرعه پرورش ما به طور مستقیم برای 10 نفر و به طور غیر مستقیم حدودا برای بیش از 50 نفر تاثیر گذار بوده است. چند نفر به صورت تمام وقت داخل مرغداری مشغول به کار هستند و جمع آوری کننده کود، مسئول دان مرغ، راننده و نگهبان نیز به صورت مستقیم در واحد فوق مشغول می باشند.
به صورت غیر مستقیم نیز ما با پروسه توزیع و فروش تخم مرغ سر و کار داریم و همچنین دامپروری، تکنسین ها و خرید محصولات نهاده های دامی، که باعث شده تاثیر در اشتغال غیرمستقیم صورت گیرد.
هدف از تشکیل انجمن جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی چه بود؟انجمن نوپا جوانان کارآفرین اتاق بازرگانی تبریز متشکل از همه طیف های تولیدی و بازرگانی بوده و ماهیت اصلی آن حمایت از جوانان کارآفرین آذربایجان شرقی می باشد.
من نوعی که در مسیر تولید قرار گرفته ام، در بحث های مختلف تولید شاید بتوانم راهنمائی هایی را در اختیار هم نوعان خود قرار دهم و در بحث گرفتن وام و مشاوره تخصصی در کمیسیون مربوط به آن، از تجربیات خود در اختیار ایشان قرار دهم.
برای مثال جوانی به انجمن مراجعه کرده و از من می پرسد، اگر ما 2000 قطعه مرغ برای شروع در مرغ داری داشته باشیم آیا برای ما سود دهی خواهد داشت؛ در این صورت ما کم و کیف کار را برایش توضیح می دهیم و از سویی دیگر سعی می کنیم امثال این جوانان را گرد هم آورده و با یکدیگر آشنا نمائیم تا در کنار یکدیگر بتوانند یک واحد تولیدی قدرتمند را ایجاد نموده و هزینه های ثابت از جمله انواع انرژی ها مثل آب، برق و گاز که هرکدام پروسه مخصوص و هزینه خاص خود را دارد، تا حد زیادی کاهش دهند.
در صحبت هایتان به وام اشاره کردید، وضعیت فعلی دریافت تسهیلات برای کارآفرینان جوان چگونه است؟وقتی شخصی تمامی امکانات اولیه برای تولید را اعم از زمین، امکانات سخت افزاری و غیره تهیه کرده و تنها سرمایه در گردشی نیاز دارد تا آماده بهره برداری شود، دولت موظف به حمایت وی می باشد و در صورت حمایت اولیه است که کار جواب خواهد داد.
متاسفانه کارآفرینان با کم لطفی هایی روبرو شده اند و نظر وزارت جهاد این است که وقتی شخصی پروانه بهره برداری دارد باید تأییدیه فرماندار، دامپزشکی و خود جهاد را گرفته و در مرحله چهارم به بانک ارجاع داده می شود و بعد از طی کردن این مراحل، مرحله ضمانت پیش می آید که متاسفانه همه سند شش دانگ ندارند و در بحث ضمانت شخص ثالث، باید فردی باشد که گردش حساب بالایی داشته باشد که این نیز برای همه امکان پذیر نیست.
با همه این شرایط پس از دوندگی ها، اگر وام به متقاضی داده شود که قطعا نتیجه خوبی خواهد داشت و باعث توسعه و رونق اقتصاد ملی می شود ولی در صورت عدم اختصاص وام برای متقاضی مشکلات دو چندانی را نیز ایجاد می کند.
با توجه به اینکه انجمن کارآفرینان جوان نوپاست سعی مان بر این است به نمایندگی انجمن با برخی از بانک ها وارد مذاکره شده و از تسهیلات آنان برای جوانان استفاده نمائیم.
کمیسیون کشاورزی چه خدماتی را برای اعضا خود ارائه می نماید؟همانطور که می دانید بنده رئیس صنفی کشاورزان شهرستان تبریز نیز هستم، ماسوای اینکه در انجمن جوانان چه خدماتی را می توان ارائه کرد، در زمینه مشاوره و پروانه های فعالیت کشاورزی و زیرمجموعه آن از جمله دامداری، دامپروری، پرورش انواع گونه های جانوری که حدود 265 مورد می باشد می توانیم پروانه فعالیت صادر نمائیم.
افزایش غیر طبیعی قیمت دلار و شیوع ویروس کرونا، چه مشکلاتی برای شرکت های عضو بوجود آورده است؟ما خود نیز در زمینه تولید فعالیت داریم و دائما با این موضوعات سر و کله می زنیم، متاسفانه وضعیت مناسبی در حوزه تولید وجود ندارد. برای مثال راننده ای که می خواهد بار نهاده های دامی را از بندر برایمان بیاورد با اینکه قیمت بارنامه مشخص شده، به دلیل افزایش قیمت دلار و متعاقبا افزایش قیمت لاستیک و وسائل کامیون قبل از بارگیری اعلام می کند که این مبالغ برای ما نمی صرفد و در صورت افزایش قیمت کرایه بارگیری شود که من نوعی نیز با توجه به اینکه به این محصول نیاز دارم مجبورم قبول نمائم، البته بنده راننده را نیز مقصر نمی دانم به این دلیل که مشخصا لوازم جانبی و مصرفی ماشین ها و کامیون های باری نیز سر به فلک کشیده است.
وضعیت کیفی و کمی استان و شهر تبریز در حوزه کشاورزی را چطور ارزیابی می کنید؟عمده مشکلی که امروزه حوزه کشاورزی استان را تحت الشعاع قرار داده بحث کمبود کامیون و مشکلات حمل و نقلی است، شاید من نوعی به عنوان یک واحد تولیدی نمی توانم از ماشین استفاده کنم ولی مسئولین امر می توانند با استفاده از پتانسیل های حمل و نقل ریلی، هوایی و حتی از مجموعه لوجستیک نیرو های نظامی که در انبار ها خوابیده اند استفاده نمایند. متاسفانه در استان ما تا به امروز موضوع تنظیم بازار اتفاق نیافتاده است.
برای مثال ما در موضوع تخم مرغ به کشور هایی مانند ترکیه و عراق صادرات داریم اما متاسفانه زمان هایی پیش می آید که الزاما باید همین تخم مرغ را وارد نمائیم که این نشان دهنده ضعف مدیریتی در استان ماست اما به این دلیل که سر و صدای مشکلات بلند نشود شاهدیم مسئولین ما می گویند هیچ مشکلی نداریم. باید تنظیم بازاری اتفاق افتد که قیمت های موجود به نفع هر دوطرف تولیدکننده و مصرف کننده باشد.
مضاف بر مسائل موجود وقتی تولید کننده شاهد نواسانات غیرطبیعی قیمت در بازار است به ناچار تصمیم می گیرد دست از تولید کشیده و سرمایه خود را وارد بازار کاذب کند و همه این مسائل و مشکلات موجود در حوزه کشاورزی استان مربوط به سو مدیریت است.
آیا انجمن جوانان کارآفرین چشم اندازی را برای توسعه کشاورزی در نظر دارد؟در اساسنامه انجمن بحث حمایت مطرح است، یعنی از جوانانی که اندک سرمایه ای دارند حمایت کرده و با ایشان مشاوره شود و در عین این حال هم اندیشی انجام شود که آیا تولید یک محصول برای تولید کننده نوپا مقرون به صرفه است و یا تولید آن منجر سود خواهد شد یا نه.
تمام تلاش ما در کمیسیون کشاورزی و همه کمیسیون های انجمن جوانان بر آن استوار است تا کارآفرینان جوان را برای سرمایه گذاری در مسیر صحیح هدایت نمائیم.