جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - November 22 2024
کد خبر: ۳۳۴
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۲
ذخابر 5 میلیارد تنی نفلین سینیت سراب
عجب شیر ما - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ذخایر نفلین‌سینیت سراب را 5 میلیارد تن اعلام کرد و گفت: برای اجرای این طرح با شرکت اتوتک قرارداد 10 میلیون یوروی بستیم.
به گزارش عجب شیر ما به نقل از فارس، مهدی کرباسیان بعد از ظهر امروز در آیین کلنگ‌زنی  عملیات احداث مخزن 30 هزار مترمکعبی آب کارخانه نفلین سینیت سراب، اظهار داشت: یکی از خصوصیات جمهوری اسلامی و برکات آن، که سبب می‌شود هر روز قدرتمند شود با هدایت‌های حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، راحت و صریح و شفاف بودن با مردم است.

وی با بیان اینکه در اداره یک جامعه شفاف بودن و صادق بودن دارای اهمیت ویژه‌ای است، افزود: با توجه به تاخیر چند ساله طرح تولید آلومینیا از نفلین‌سینیت سراب، که به دلیل وجود تحریم‌ها و ضعف مدیریتی به وجود آمده بود، به عنوان یک دولتمرد از مردم شریف منطقه عذرخواهی می‌کنم.

کرباسیان خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت این پروژه برای ایجاد تحول در منطقه به لحاظ مسائل اقتصادی و ایجاد اشتغال و وجود ذخایر عظیم نفلین سینیت به عنوان مواد جایگزین بوکسیت در تولید آلومینیوم، اولین پروژه از نظر اهمیت جزو اولویت‌های سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت محسوب می‌شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با بیان اینکه برای تولید آلومینیوم 2 ماده اصلی یعنی پودر آلومینا و گاز نیاز است، ادامه داد: خوشبختانه در خصوص گاز طبیعی کمبودی در کشور نداریم اما در خصوص آلومینا که از معادن بوکسیت به دست می‌آید با کمبود مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 430 هزار تن ظرفیت تولید آلومینیوم کشور بوده و( 2 سوم) بیش از 30 درصد پودر آلومینا وارداتی است، ادامه داد: بر اساس برنامه ششم تصمیم دولت این است که این 430 هزار تن را به 800 هزار تن برساند و امیدواریم در افق 1400 که مقام معظم رهبری ترسیم کرده‌اند که باید قدرت برتر  اقتصادی و اول منطقه باشیم، این میزان باید به یک میلیون و 500 هزار تن برسد.

ذخایر شناخته شده سنگ آهن در کشور 2 میلیارد و 700 میلیون تن است

کرباسیان، بیان کرد: امروز معادن بوکسیت در کشور کم داریم  اما از دیگر منابع مشکلی نداریم، به طوری که در حال حاضر ذخایر شناخته شده سنگ آهن در کشور 2 میلیارد و 700 میلیون تن بوده و با توجه به پیش‌بینی‌ها اگر کار اکتشافات بیشتری انجام شود دو برابر این مقدار به دست خواهد آمد.

وی افزود: با توجه به کمبود معادن بوکسیت باید به دنبال مواد جایگزین این ماده باشیم و ماده جایگزین آن نیز نفلین‌سینیت است که در شهرستان سراب بیش از 5 میلیارد تن ذخایر نفلین سینیت وجود دارد.

رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، با توجه به این مسئله که شرکت روسی در این زمینه تکنولوژی برتر را دارند و حتی در ماه‌های اخیر در خصوص نفلین سینیت صحبت‌هایی کرده‌اند، گفت: ما منتظر نماندیم و سال گذشته با شرکت اتوتک که یکی از بهترین شرکت‌های دنیا به شمار می‌رود در این خصوص با 10 میلیون یورو قرار داد بستیم  و تا دو ماه دیگر مدیریت طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب طراحی اولیه را تحویل خواهند داد.

وی افزود: به دلیل اولویت پروژه‌ای این طرح ما منتظر نخواهیم بود در خصوص آغاز کار عملیاتی، به صورت شفاف به مردم خواهیم گفت و همچنین برای تامین مالی نیز با پشتیبانی دولت عملیاتی خواهیم کرد.

کرباسیان بیان کرد: خوشبختانه برای عملیاتی کردن این طرح زیرساخت‌ها آماده بوده و پایلوت آذرشهر نیز فعال شده تا به کمک این طرح بیاید.

وی با بیان اینکه در نتیجه عملیاتی شدن این پروژه شاهد آبادانی و ایجاد اشتغال خواهیم بود، خاطرنشان کرد: مردم شریف و بزرگ آذربایجان به گردن ایران حق دارند و همه برای سربلندی ایران اسلامی موظف هستیم تلاش کنیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به اجرای برجام و برداشته شدن تحریم‌ها، تاکید کرد: به لطف خداوند متعال و رهنمودهای مقام معظم رهبری و حمایت مردم و تلاش دولت تحریم‌های ظالمانه برداشته می‌شود و برداشتن تحریم‌ها چیزی از عزت و بزرگی این مردم کم نمی‌کند چرا که حق خودمان را می‌گیریم.

وی گفت: امروز با همه تحریم‌های ظالمانه،کشور جمهوری اسلامی ایران به لطف خداوند و همیت مردم بزرگ و صبور و مقاوم سر پا ایستاده است.

طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت از جمله پروژه‌های راکد ایمیدرو  است که اسحاق جهانگیری در زمان وزارت خود در صنعت و معدن در دولت خاتمی آن را کلنگ‌زنی کرده است که در سال گذشته با پیگیری‌های گسترده سازمان،‌ فعال شد و هدف آن بهره‌برداری از ذخایر عظیم ماده معدنی نفلین سینیت از مناطق غربی کشور است به طوری که آلومینا در اختیار کارخانه‌های تولید شمش آلومینیوم قرار گیرد.

نفلین‌سینیت به علت ارزش فوق‌العاده‌اى که در صنعت دارد (صنایع آلومینیوم، شیشه و سرامیک پلاستیک و کائوچو، تهیه پشم و شیشه معدنى، کود شیمیایى و …) در اکثر کشورهاى دنیا مورد توجه فراوان قرار گرفته است.

سنگ مزبور از یک طرف در کشورهایى که فاقد ذخایر غنى از بوکسیت هستند، (روسیه، کره شمالى و …) به عنوان منبعى مهم برای تولید آلومینا بوده و از طرف دیگر در کشورهایى که از لحاظ منابع بوکسیت غنى بوده و یا بوکسیت ارزان در دسترس دارند، (کشورهاى غربى، آمریکا، کانادا) به دلیل فراوانى مقدار آلکالى در صنایع شیشه و سرامیک کاربرد فراوان دارد.

استفاده از نفلین‌سینیت به منظور تولید آلومینا فقط در کشورهاى شوروى صورت مى‌گیرد اخیراً کشور کره‌شمالى نیز اقدام به تاسیس یک کارخانه تولید آلومینا از نفلین کرده که به زودى به مرحله تولید خواهد رسید کشورهاى مکزیک و برزیل نیز در حال بررسى و تولید آلومینا از نفلین هستند.

آلومینا به عنوان مهم‌ترین ماده اولیه تولید شمش آلومینیوم به کار گرفته می‌شود.

در حال حاضر تعداد انگشت‌شماری از کشورهای جهان از جمله روسیه، پودر آلومینا را از نفلین سینیت تولید می‌کنند. این در حالی است که بیش از 90 درصد کشورهای تولیدکننده آلومینیوم، برای تولید آلومینا از ماده معدنی بوکسیت استفاده می‌کنند اما به سبب ساختار زمین‌شناسی ایران و کمبود بوکسیت بهره‌گیری از نفلین سینیت پیش رو قرار گرفته است.

فرآیند تولید آلومینا از نفلین سینیت به گونه‌ای است که هیچ‌گونه دورریزی وارد محیط‌ زیست نمی‌شود چرا که باطله‌ها یا محصولات فرعی آن، تغذیه‌کننده صنایعی همچون سیمان و کربنات هستند.

این طرح در شهرستان سراب آذربایجان شرقی واقع شده است. آلومینا ماده اصلی تولید شمش آلومینیوم است که در ایران برای نخستین بار از سنگ معدنی نفلین سینیت استحصال خواهد شد.

اجرای طرح فرآوری آلومینا از نفلین سینیت با توجه به منابع عظیم آن در آذربایجان به یک خواست همگانی تبدیل شده است. از آنجایی که این پروژه به نفت آذربایجان یاد می‌شود می‌تواند در توسعه اقتصادی منطقه نقش بسزایی داشته باشد.


نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر: