پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ - February 13 2025
کد خبر: ۱۳۲۱۲
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۵
در مصاحبه اختصاصي روزنامه عجب شير با مديرکل سازمان استاندارد استان آذربايجانشرقي عنوان شد:
عجب شیر پرس - ممکن است اين سوال مطرح شود که چرا استاندارد مهم است، جواب اين است: کيفيت و استاندارد کالا ها ضرورت داشته به جهت «جلب اعتماد مشتريان.» مهمترين دليل الزام کسب نشان استاندارد به واقع جلب اعتماد مصرف کننده همينطور «فروش بيشتر» مي باشد.
اغلب ما هنگام خريد اولين موضوعي که در محصول پيگيري مي کنيم نشان استاندارد محصول مي باشد. اخذ نشان استاندارد براي محصولات غذايي به لحاظ درگيري مستقيم با انسان، محصولات الکتريکي به لحاظ خطرات ناشي از برق گرفتگي و غيره الزامي است. و مسئوليت اعطا استاندارد کالا و کنترل آن با اداره کل سازمان استاندارد در استان مي باشد دکتر مصطفي صحرايي استاد تمام دانشکده فيزيک دانشگاه تبريز، که حدود يک و نيم سال است بصورت مامور سکاندار مديريت اداره کل استاندارد استان آذربايجان شرقي مي باشند  در کارنامه درخشان و پر بار ايشان  علاوه بر فعاليت هاي علمي و آموزشي، سوابقي چون  معاونت آموزشي دانشگاه تبريز، رييس پژوهشکده فيزيک دانشگاه تبريز، معاون پژوهشي دانشکده فيزيک تبريز، مدير گروه فيزيک دانشگاه تبريز ، عضو هيات امناي برخي دانشگاه هاي استان، عضو هيات اجرايي جذب دانشگاه تبريز، عضو هيات مميزه دانشگاه تبريز، و...مشاهده مي شود ، ايشان عليرغم بار علمي بالا ، مديري توانمند و متواضع و همچنين کار بلد مي باشند و معتقد به بسته بودن در به روي مراجعين نمي باشد و هر لحظه هم زمان با سکانداري مديريت مجموعه با مراجعين هم ملاقات و مشکلات آنها را رفع رجوع مي نمايد و با وجود تراکم بالاي کاري با مناعت طبع و استقبال بالا دعوت روزنامه را قبول ودر دفتر تحريريه اين روزنامه حاضر شدند و در يک روز سرد زمستاني مدتي پاي صحبتهاي گرم وشيوا و پر انگيزه اين استاد توانمند دانشگاه نشستيم و گذر زمان برايمان معني نداشت، ماحصل اين گفتگو بشرح زير تقديم نگاه هاي مهربانتان مي گردد:

وظيفه سازماني و ماموريت هاي ابلاغي اداره کل سازمان ملي استاندارد در استان ها در چه محورهايي است؟
استان آذربايجان شرقي با دارا بودن بيش از 1200 واحد توليدي يکي از قطب‌هاي مهم صنعتي در کشور محسوب مي شود. فلذا نيازمند نظارت دقيق و جامع بر کيفيت توليدات اين واحدهاي توليدي است. نظارت‌ها شامل بازرسي و نمونه برداري از توليدات واحدهاي توليدي در محل کارخانه و همچنين در سطح بازار  مي باشد.

با توجه به اينکه تبريز و استان آذربايجانشرقي قطب صنعت محسوب مي گردد کنترل هاي اداره کل استاندارد در خصوص کيفيت توليد محصولات داخلي  چگونه است؟
در سال 1402 بيش از 4000 مورد بازرسي از واحدهاي توليدي و 9000 مورد نمونه برداري و آزمون از واحدهاي توليدي انجام گرديده است. از سطح بازار نيز بيش از 800 مورد نمونه برداري و 18 هزار مورد بازرسي انجام شده است. در سال 1403و  تاکنون حدود 3800 بازرسي از واحدهاي توليدي و 8000 نمونه برداري و آزمون از واحدهاي توليدي انجام گرديده است. در سطح بازار نيز تاکنون بيش از 500 مورد نمونه برداري و 17 هزار مورد بازرسي انجام گرديده است. علاوه بر اين بررسي کيفيت توليدات واحدهاي توليدي اين استان در سطح عرضه ساير استان‌ها نيز بخشي از اين نظارت‌ها محسوب مي‌گردد.
کنترل هاي انجام شده برروي کليه محصولات توليدي واحدهاي تحت پوشش از طريق زير انجام ميگردد:
- از طريق انجام نمونه هاي ادواري طي سال (حداقل 2 مورد و حداکثر 6 مورد)
- از طريق طرح کنترل بازار و انجام بازرسي هاي متعدد از مراکز عرضه و توزيع کالا.
- از طريق طرح طاها (امين) ، خريد نمونه از سطح بازار و انجام آزمون و پيگيري کيفيت محصولات توليدي.
در خصوص برخي لوازم خانگي و يا مواد غذايي که با نام هاي مشابه برند ها توليد محصول مي کنند برخورد اداره کل استاندارد چگونه است ؟
در خصوص برند تجاري»نام تجاري» واحدهاي توليدي طبق نامه شماره 148642 مورخه 23/06/1400 ستاد مرکزي، اخذ نام تجاري از واحدهاي توليدي در حين صدور پروانه کاربرد علامت استاندارد مورد نياز نمي باشد (عدم الزام اخذ نام تجاري از واحدهاي توليدي). اما واحدهاي توليدي موظف هستند نام واحد توليدي و مشخصات محصول و واحد توليدي را بطور دقيق بر روي بسته بندي طبق دستورالعمل مربوطه که به آنها ابلاغ شده است رعايت کنند.

روند اخذ علامت استاندارد براي يک محصول ( صنعتي يا غذايي و...) چگونه است؟
واحدهاي توليدي در ابتداي کار جهت اخذ استاندارد بايد مجوزي از مراجع ذيصلاح مثل سازمان صمت و ... براي ارائه به اداره کل اخذ نمايند، و در ادامه کار با مراجعه به اين اداره کل مراحل مربوطه را بشرح زير تا اخذ علامت استاندارد طي مي نمايند:
- معرفي مسئول کنترل کيفيت جهت گذراندن دوره آموزشي و تاييد صلاحيت فرد مربوطه بعنوان نماينده اين اداره کل در واحدهاي توليدي.
- تجهيز نمودن آزمايشگاه (به تشخيص کارشناس مربوطه) در حد قابل قبول در واحد توليدي جهت کنترل فرآورده هاي توليدي.
- انجام نمونه برداري اوليه جهت انجام آزمون و صدور نتايج طبق استانداردهاي مربوطه.
- مناسب بودن خط توليد و فرآيند توليد طبق الزامات مربوطه.
با شرکت ها و کارخانجاتي که استاندارد ابلاغي را رعايت نمي کنند برخورد اداره کل چگونه است ؟ 
بر اساس مقررات، کمسيوني تحت عنوان ماده 42 در سازمان فعال هست. در اين استان نيز،جلسات اين کمسيون بطور مرتب با حضور اعضاي حقوقي و در حضور دادستان محترم استان برگزار و برحسب نوع تخلف اقدام لازم صورت مي گيرد.

آيا به غير از سازمان استاندارد مراجع ديگري هم اختيارات کنترل استاندارد محصولات مختلف را دارند؟
در خصوص کنترل الزامات استاندارد هر فرآورده باتوجه به اينکه هرگونه کنترلي نيازمند آزمايشگاه تاييد صلاحيت ميباشد لذا خير.

با توجه به حساسيت رعايت استاندارد در برخي موارد اعم از دارو و غذا و وسايل و لوازم خانگي که با جان افراد در ارتباط مستقيم  هستند، برنامه سازمان چيست؟(چه در زمان توليد و چه در زمان عرضه ) 
در خصوص دارو دستگاه رسيدگي کننده معاونت دارو و درمان وزارت بهداشت است. در خصوص مواد غذايي، وسايل خانگي و ساير موارد مهم، نظارت هاي سرزده و ادواري بطور مرتب هم در مراکز توليد و هم در مراکز عرضه کالا بوسيله کارشناسان اين اداره کل و نيز شرکت هاي بازرسي مورد تاييد سازمان ملي استاندارد صورت مي پذيرد.

اقداماتي که در اداره کل استاندارد استان آذربايجانشرقي در جهت تسهيل امورات ، امنتيت در کنترل و ارائه خدمات بهينه و سريع به متقاضيان انجام يافته را بيان فرماييد؟
در راستاي تسهيل امورات و سرعت بخشي به فرايندها اقدامات بسيار موثري در اداره کل استاندارد آذربايجان شرقي انجام گرديده است راه‌اندازي ميز خدمت يکي از اين اقدامات مهم مي‌باشد ‌ راه اندازي سامانه‌ها و انجام امورات بر پايه اتوماسيون اداري واصلاح بخشنامه‌ها با محوريت به حداقل رساندن فرايندها و تشريفات اداري از جمله اين اقدامات مي‌باشد به عنوان مثال جايگزيني خود اظهاري به جاي بازرسي و نمونه‌برداري‌هاي قبل از صدور بخشي از اين فرايندهاي تسهيل گرايانه براي سرعت بخشي به اخذ مجوز و پروانه از اداره کل استاندارد مي‌باشد
تقريبا تمام مراحل و فرآيندهاي اخذ استاندارد بصورت سامانه اي مي باشد و در اکثر مواقع نيازي به حضور فيزيکي ارباب رجوع نمي باشد و کليه متقاضيان مي توانند از طريق سامانه سوالات،اشکالات کار را پيگير باشند.

بعد از اخذ علامت استاندارد از سوي يک مرکز توليد کننده چه تمهيداتي را براي کنترل مستمر و حفظ کيفيت کالايي که علامت استاندارد را روي محصول حتک مي کند ، داريد؟
پس از صدور پروانه استاندارد نظارت‌هاي مستمر بر در خصوص واحدهاي توليدي انجام مي‌گيرد بخش نظارت‌ها شامل بازديدهاي دوره‌اي و نمونه برداري‌هاي منظم از توليدات مي‌باشد. ضمناً مدير کنترل کيفيت که توسط اداره استاندارد تاييد صلاحيت مي‌شود در واحد توليدي مستقر شده و نظارت کامل بر محصولات توليدي را بر عهده داشته،وگزارشات را بطور مستمر به اداره کل ارسال مي‌نمايد. واحد توليدي موظف به کنترل کيفيت فرآورده‌هاي خود در آزمايشگاه مستقر در واحد توليدي مي‌باشد و نتايج اين گزارش ها نيز به اداره کل ارسال مي‌گردد
بعد از اخذ علامت استاندارد توسط واحد توليدي بطور مستمر نمونه برداريهاي مربوطه در بازه هاي زماني کوتاه (2 الي 3 ماه) از واحد توليدي انجام ميگيرد تا در ابتدا کار از استمرار کيفيت فرآورده هاي توليدي اطمينان حاصل شود و در کنار اين کار نيز بازرسي هاي متعدد از واحد توليدي و خط توليد و وضعيت واحد توليدي انجام گرفته و در صورت وجود اشکالات و نواقصات ايجاد شده مراقب جهت اصلاح اعلام مي گردد.

مطابق با بند 20 از ماده 7 وظايف و ماموريت‌هاي سازمان ملي استاندارد ايران، وظيفه تعيين جايزه ملي کيفيت و برگزاري مراسم و اعطاي جايزه مزبور به عنوان مرجع رسمي اين وظيفه در کشور به عهده اين سازمان ميباشد که در اين راستا از فعالان عرصه کيفيت و برگزيدگان سطوح کيفيت جايزه ملي کيفيت تقدير به عمل ميآيد در اين خصوص در استان ما چه اقدامات شايسته اي را انجام داده ايد؟
همه ساله از توليد کنندگان کالاهاي با کيفيت بر اساس دستورالعمل هاي مشخص واحدهاي نمونه انتخاب، و مورد تشويق قرار مي گيرند.
نظرات شما
نام:
ایمیل:
* نظر: