عجب شیر پرس - علي درويش دبير کل بسيج اتاق هاي بازرگاني کشورتجار و فعالين اقتصادي، که خود 30 سال در اتاق بازرگاني ايران در قسمت حقوقي فعاليت داشته و از تمام زير و بم هاي مشکلات موجود در امر تجار و اقتصاد کلان آگاهي دارد در حاشيه همايش بسيج تجار در استان آذربايجانشرقي که توام با هفته بسيج به ميزباني اتاق بازرگاني تبريز برگزار شد از ايشان جهت مصاحبه دعوت کرديم که با مناعت طبع قبول و با حضور گرمشان در يک روز سرد پاييزي گرمي بخش محفل شدند
او فردي جوان، علاقمند و دغدغه مند مسايل اقتصادي است و شور وشوق وافر او براي کمک حال بودن گستره بسيج در رفع مشکلات تجار عزيز و موانع اقتصادي با همکاري و همراهي ساير دوستان از چشمان پر از شوقش نمايان بودو مي گفت عزيزان تجارو بازاريان همانگونه که درايام دفاع مقدس يار و کمک رزمندگان و بسيجيان بودند و حالا ما بايد کمک اين عزيزان باشيم، در يک فضاي صميمي در دفتر روزنامه به گفت و گو نشستيم که ماحصل آن به خدمت خوانندگان روزنامه تقديم مي شود.
جايگاه و نقش عمده شوراي بسيج تجارو هدف از تشکيل آن رابيان کنيد؟
بسيج اتاق هاي بازرگاني کشورتجار و فعالين اقتصادي که زير مجموعه دکتر حسن پور در راستاي حمايت از تجار و مين زدايي از مسير راه رزمندگان اقتصادي در خط مقدم در 34 استان در اتاق بازرگاني از خود فعالين اقتصادي در آن استان مي باشندتشکيل شده است واين دفاتر ارتباط مستقيم با بسيج اصناف و تجار استانها هم دارند، نقش شوراي بسيج در اتاق ها تسهيل گري و حل مشکلات اقتصادي است. بسيج سعي دارد با بررسي معضلات و مشکلات واحدهاي توليدي و تجار راهکارهاي قانوني براي حل آنها بيابد. البته در اين مسير احتمالا موانعي موجود باشد که بايد براي رفع آنها ابتکار عمل بخرج داد.
در خصوص بحث ناترازي انرژي که در حال حاضر گريبانگير حوزه هاي مختلف شده است چه اهدافي از طريق بسيج تجار و اصناف اتاقهاي بازرگاني بهعنوان نقش حاکميتي، پيگيري مي شود؟
عمده توليد برق در ايران حدود 55.5 درصد توسط گاز طبيعي و حدود 44 درصد توسط نفت و مشتقات آن و مقدار جزئي توسط ذغال سنگ، انرژي اتمي و انرژي هاي تجديد پذير توليد مي گردد. متاسفانه ناترازي انرژي تاثير چند وجهي بر توليد دارد. تاثير کوتاه مدت آن شامل قطعي و تعطيلي صنايع و عدم انتفاع از توليد در زمان قطعي و خسارات مالي ناشي از قطع برق و گاز است و تاثير بلند آن تورم مضاعف و از دست دادن زنجيره هاي ارزش است. بسيج سعي دارد با توصيه به استفاده از راهکاري هاي جايگيزين از جمله انرژي خورشيدي خسارت به زير ساخت هاي توليد را کاهش داده و از طرق مختلف بهرهوري و رشد اقتصادي کشور را افزايش و هزينه هاي توليد را کاهش دهد.
همانطوريکه مستحضريد استان آذربايجان شرقي يکي ازبزرگترين صادرکنندگان و توليدکنندگان مواد غذايي در کشور است، چه برنامه هايي در اين رهگذر داريد؟
بسيج تجار سعي در برندينگ کالاهاي کشور از جمله کالاهاي صادراتي آذربايجان شرقي داشته و در اين مسير با اهالي استان به ويژه اهالي روستاها در تماس است. مي دانيد اهميت صادرات غير نفتي در استان ها بر اساس توليدات آن استان بوده و نقش مواد غذايي بر اساس توليد آن در آذربايجان شرقي بسيار اهميت دارد که بايد اين نقش تقويت شود.
با عنايت به موقعيت استان آذربايجانشرقي چشم اندازجنابعالي در جهت توجه به بازارهاي هدف صادراتي منطقهاي، نظير بازار روسيه، بازار هند، افغانستان، سوريه و عراق در جهت توسعه صادرات وهمچنين حضور در بازار آفريقا، چيست؟ چه حمايت هايي را در اين خصوص مد نظر داريد؟
خوشبختانه هم اکنون تجار اين خطه بسيار فعال هستند و هم توليدات خود استان را کشورهاي همسايه صادرمي کنند و هم نقش مهمي در جمع آوري کالاهاي صادراتي ساير استان و ارسال آن به بازار هدف دارند که بسيج اتاق ها با همکاري يکديگر اين نقش را تقويت مي کنند.
نظر به اينکه استان آذربايجان شرقي از قطب هاي صنعتي کشور محسوب مي شود و وجود شهرکهاي صنعتي فعال در سطح استان اهميت و ضرورت پايش مسائل و مشکلات بخش صنعت و صادرات را دو چندان مي کند، نقش شوراي عالي بسيج تجاردرراستاي پيگيري و حل آن از مراجع ذيربط را چگونه تبيين مي کنيد؟
شوراي عالي بسيج تجار و فعالين اقتصادي کشور از طريق بسيج تجار استان ها جلسات هماهنگي با مسئولين استان ها از جمله ادارات کل صمت و شرکت ها و شرکت شهرک هاي صنعتي استان ها داشته و با آن ها هماهنگ عمل مي نمايند.
حوزه صنعت و سرمايهگذاري با يکسري پارامترها وعوامل اصطکاکي، نظير مشکلات و دشواري اخذ تسهيلات از نظام بانکي، بخشنامههاي خلقالساعه و غير کارشناسي، مشکلات گمرکي و فرآيندهاي طولانيمدت ترخيص و ثبت سفارش، مشکلات و رويههاي مالياتي دست و پنجه نرم مي کند، در جهت رفع اين موانع و تسهيل امور تجار نظرتان را بيان کنيد؟
يکي از اهداف شوراي عالي بسيج کم رنگ کردن نقش بخشنامه هاي خلق الساعه در تجارت و کسب و کار و پيدا کردن راه حل هاي ميانبر براي حل مشکلات قانوني است که مشکلات مالياتي، تامين اجتماعي و گمرکي از جمله اين مسائل است.
راه کارها و نظرات جنابعالي در حوزههاي مختلف اقتصادي ازجمله کمک به بهبود فضاي کسبوکار افزايش توليد و توسعه صادرات غيرنفتي چيست؟
پر رنگ شدن نقش بخش خصوصي و اجراي اصل 44 قانون اساسي از اهداف شوراي عالي بسيج تجار و فعالان اقتصادي است.
به عنوان يک مسئول در حوزه تجارت کشور اهميت و نقش کميسيونهاي تخصصي اتاق هاي بازرگاني در خصوص بررسي مشکلات توليدکنندگان و صادرکنندگان، و ايجاد بسترهاي لازم و مساعدتهاي مربوطه در اين خصوص، چگونه ارزيابي مي کنيد و چه پيشنهادي داريد؟
خوشبختانه کميسيون هاي اتاق بازرگاني ايران که متناظر آن ها در اکثر استان هاي تشکيل شده است ضمن دعوت از صاحب نظران و کسب نقطه نظرات آن ها راهکارهاي ارائه شده توسط آن ها را به صورت کارشناسي بررسي و از طريق شوراي گفتگوي دولت و بخش خصوصي هم در استان ها و در اتاق بازرگاني ايران پيگيري مي نمايد. لازم به ذکر است ظرفيت شوراي گفتگو بسيار زياد و از جايگاه بسيار رفيعي در کشور برخوردار است.
آقاي درويش در خصوص تشکيل بسيج تجار و نحوه ارتباط و همکاري آنها با مسئولين استاني اگر مطلبي داريد بيان کنيد؟
به حمداله به منظور کمک به مجموعه تجار هر استان، در اتاقهاي بازرگاني 34 تا اتاق، بسيج تجارو فعالين اقتصادي را تشکيل داده ايم و به اين عزيزان پيشنهاد داديم شورايي متشکل از تجار فعال و معتمد هر استان و بسيج اتاق و بسيج اصناف و بازاريان در جهت شنيدن مشکلات و ارائه آنها به مسئولين ذيربط، تشکيل بدهند باز تاکيد مي کنم که ما موازيکاري نمي کنيم بلکه خود را کمک اتاق بازرگاني مي دانيم و به حول و فوه الهي اين موضوع در اتاق ها به باور عيني رسيده است و مورد قبول واقع شده است.
درراستاي پايش و استحصال مشکلات و موانع در سطح کشور و بومي هر استان چه اقداماتي را انجام مي دهيد؟
بر اساس برنامه ريزي نسبت به برگزاري همايش در استان ها در محل اتاق بازرگاني هر استان به ميزباني اتاق و با رويکرد مشکلات کلي و بومي در راستاي تجارت و اقتصاد تجار برگزار مي کنيم که اولين همايش در استان يزد با محور هاي: ارز، انرژي و آب برگزاري و پيرامون آنها بحث بررسي شد و بيانيه اي هم صادر شد که متن آن در ديدار سردار فرمانده بسيج تجار سردار حسن پور با دکتر عارف معاون اول محترم رياست جمهوري به ايشان تقديم مي گردد.
همايش دوم در مشهد مقدس برگزار گرديد و همايش سوم در کلانشهر تبريز (29-30 آبان ماه جاري ) در محور هاي: صادرات غير نفتي درجهت بهره مندي از ظرفيت استانها، مناطق آزاد و مشکلات و موانع مرتبط، هوش مصنوعي تاثير آن دررونق کسب و کار و تجارت، بحث ناترازي انرژي و بهره مندي از پتانسيل هاي موجود در هر استان جهت رفع ناترازي انرژي برگزارشد.که جا دارد از جناب آقاي ژائله رياست محترم اتاق بازرگاني تبريز و همکاران محترمشان و همچنين جناب آقاي صالحي مسئول بسيح تجار در اتاق بازرگاني تبريز و برادر سيد پور زينال فرمانده بسيج اصناف استان تشکر کنم که در اين دو روز همايش با سعه صدر نهايت همکاري و همراهي را انجام داده و با مهمان نوازي مارا شرمنده خودشان کردند. باشد که اين همايش ها نقطه عطفي در جهت مانع زدايي و حل مشکلات تجار عزيز و شاهد رونق هرچه بيشتر درتجارت و کسب و کار تجار عزيز باشيم.